Interjú az U19 csapat edzőjével, és két csapattaggal

2022.08.07.

Először Balogh Bélát szeretnénk bemutatni, aki 2022/2023-as szezonban irányítja, edzi az U19-es játékosokat.

Mesélj kérlek magadról néhány szóban! Mit lehet tudni rólad?

Először is köszönöm a lehetőséget. Amit rólam tudni érdemes, hogy az 55.évemet taposom. 33 éve vagyok nős 3 gyermek édesapja.  A családom után a labdarúgás az, ami kitölti az életemet.

Milyen szerepet tölt be az életedben a labdarúgás?

Előbb rúgtam a labdát, mint járni tudtam volna, de ez nem meglepő mivel nagypapám is focizott majd edzősködött, illetve édesapám is gyorsaságának köszönhetően a jobb szélen kergette a labdát. Az Én pályafutásom is Újpesten kezdődött, de több súlyos sérülés miatt korán be is fejeződött

Hogyan vált számodra a labdarúgás hivatássá?

A labdarúgást viszont szerettem annyira, hogy ne próbáljak meg másoknak segíteni céljaik elérésében. Mivel a gyerekeket nagyon szeretem így az utánpótlásban vállaltam szerepet. Azért nem mondom, hogy munkát, mert ez számomra nem munka! Ez szerelem! 12 évig voltam Veresegyházon u10-u21-ig foglalkoztam a fiúkkal. Majd eredményeim elismeréséül felkértek az Ikladi megye 3-as felnőtt csapathoz edzőnek.

Mióta dolgozol az egyesületben?

Iklad után kerültem Fótra 2 éve. Köszönhetően Kapitány Zoltán elnök úrnak, valamint Szkala Sándor elnökhelyettes úr bizalmának. Itt kialakítottunk kiöregedő ifistákból egy második felnőtt csapatot, amelyik akár a későbbiekben az első csapat hasznára is lehet.

Mik a terveitek a jövőre tekintve a csapatoddal?

Most a nyáron vettem át az U19-es korosztályt. A fiúk, akikkel most van szerencsém foglalkozni elég motiváltak és sikerre éhesek, ezért remélem ez az eredményességben is mielőbb megmutatkozik.
Próbálok egy családias közösséget kialakítani és ebbe a csapatba várunk még játékosokat, hogy minél többen legyünk. Sok munka vár a fiúkra, de a sikert nem adják ingyen. Az egyik mottóm is így szól: sírjunk és szenvedjünk hétköznap, hogy hétvégén mindenki boldogan menjen haza a szeretteihez.

Kapitány Domonkos kicsinek a Fót SE színeiben ismerkedett meg a labdarúgással. Visszatért Fótra, és kiemelkedő játékával, akaraterejével kivívta a helyét az U19-es csapatban. Szente Bálint tavaly szeptember óta játszik a Fót SE egyesületnél. Megbízható, igazi csapatjátékos.

Mióta sportoltok a Fót Se labdarúgás szakosztályában?

Domonkos: 1 éve, hogy visszajöttem a Fót Se u19-es csapatába. De itt kezdtem pályafutásom 6 éves koromban. 2014-ben egy Váci csapathoz igazoltam ott töltöttem 7 évet, 2021-ben Mogyoródra igazoltam az újonnan össze ált Mogyoródi KSK-FÓT csapatába, ott töltöttem fél évet, és végül 2021-ben nyáron visszajöttem Fótra.

Bálint: Tavaly szeptember óta vagyok az egyesületnél.

Mit szerettek legjobban az edzéseken?

Domonkos: Az edzéseken a jó légkört, ezen kívül azt, hogy mindenki, aki részt vesz edzésen bele teszi az energiáját és próbálnak fejlődni így egy hajtós jó edzés jön létre.

Bálint: Az edzőnk mindig kihozza belőlünk a maximumot. A sok futás segít a kondiban és mióta csinálunk sokféle passzoló feladatot, sokkal jobban megy mindenkinek, ami ki is mutatkozik játék közben.

Kapitány Domonkos

Hogyan értékelitek az edzésmunkát?

Domonkos: A hozzáállásom nem volt mindig a legjobb az edzésekhez, viszont most már úgy érzem, hogy én is fejlődni szeretnék, mint a többiek, tehát a mostani edzésmunkám még fejlődhetne de úgy érzem, hogy elindultam a jó irányba.

Bálint: Kiválóan 😊

Ki az edzőtök?

Balogh Béla bá.

Bálint: Mi előző szezonban is dolgoztunk együtt a felnőtt II. csapatánál szóval én már ismertem mikor hozzánk került ifi-be.

Melyik iskolába jártok?

Domonkos: Én a Fóti Szabad Waldorf Gimnáziumba járok iskolába, ebben az évben 12. iskolás évem kezdem itt.

Bálint: Nem járok iskolába. Dolgozom jelenleg is, viszont előző évben munka mellett elkezdtem egy esti iskolát, ami szerencsére jól is sikerült mivel eredményesen megszereztem még egy szakmát júniusban. CNC Programozást tanultam a Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Középiskola és Szakiskolába.

Hogy fér össze a tanulás a sporttal?

Domonkos: A tanulás a sporttal jól összefér, mivel az edzések az esti órákban vannak így a délutánom szabad.

Bálint: Mivel már nem tanulok mindenre van időm, így a sportra is, de ha sokkal több dolgom lenne egy nap akkor is szakítanék rá időt.

Mik a kedvenc időtöltéseitek?

Domonkos: A legjobban a barátaimmal szeretek lenni amikor nincs edzés, esetleg elmenni valahova, velük, vagy csak beszélgetni.

Bálint: Kedvenc időtöltésem a futball mellett még a szórakozás, szeretek hétvégente, vagy amikor nem dolgozom, kikapcsolódni, ismerősökkel, barátokkal.

Szoktatok az edzéseken kívül is gyakorolni?

Domonkos: Nagyon ritkán szoktam gyakorolni edzésen kívül, de ha gyakorlok akkor általában a kapura lövésen, szabadrúgáson van a hangsúly.

Bálint: Ha lehetőségem adódik biztosan, hiszen a plusz edzés sosem árthat.

Milyen felszerelésnek, létesítménynek örülnétek a legjobban?

Domonkos: Nem tudnék semmit sem mondani erre. Most lett egy új nagy műfűves pályánk. Ez sokat fog segíteni a hidegebb időszakokban, amikor nem tudjuk használni a füves pályánkat.

Bálint: Szerintem jelenleg mindenünk megvan, a vezetőség nagyon jó és próbál minél több mindent megadni.

Van-e testvéred? Ő is sportol?
Domonkos: Van 2 öcsém, az idősebbik is focizik az Újpest FC csapatában, az u16-os korosztályban. A fiatalabbik jelenleg nem sportol sehol.

Ki a kedvenc sportolóitok, példaképeitek?

Domonkos: Nincsen kifejezetten kedvenc sportolóm vagy példaképem. Különböző szempontokat nézve az elszántsága miatt Cristiano Ronaldot mondanám, de mivel én védő vagyok ezért a középső védőket szoktam nézni leginkább, közölük ki tudnám emleni Sergio Ramost vagy Virgil van Dijk-ot.

Bálint: Példakép konkrétan sose volt, csak több focista, akikre felnézek. A jelenlegi focivilágból pl.: Lionel Messi, Neymar, Benzema, Pedri, Darwin Núñez.A régebbi focitörténelemből pedig: Puskás Ferenc, Maradona, Eusebio, Eto’o, Patrick Vieira.

Szerintetek mik a legfontosabb feltételei annak, hogy sikeres sportoló válhasson belőletek?

Domonkos: Szerintem a legfontosabb feltétel, hogy sikeres sportoló lehess az az adott sport irányába való szereteted, kitartásod. Ha ezek nincsenek meg akkor szerintem sokkal nehezebb lesz valakiből sikeres sportoló.

Bálint: Alázatosság, akarat, szerénység. Aki akar, ő fixen fejlődni fog nem kis szinten, és amikor eléri azt a szintet fontos, hogy eszébe legyen honnan kezdte, hogyan építette fel karrierjét. Sosem szabad elszállni.

A Fót sportegyesület tudna-e többet tenni azért, hogy megvalósítsd a terveid?

Domonkos: Az egyesület folyamatosan fejlődik, így minden szempontból megkapom azt a segítséget, ami nekem kell.

Bálint: Úgy gondolom mindenki saját magának tud segíteni elérni a terveit, mivel csak ő tudja igazán, és ő van benne a tervbe. Egy probléma van a mai futballal, 16 év felett már nem nagyon tartanak igényt az akadémiák játékosokra, inkább foglalkoznak azokkal, akik ott is kezdték a karrierjüket. Pedig nagyon sok tehetséges fiatal van megyei szinten is.

Mikor és kinek köszönhetően kerültél kapcsolatba a Fót SE egyesülettel?

Bálint: Szkala Sándorral beszéltem miután felköltöztünk Fótra. Előtte Veszprém megyében laktunk, ott megye 1-es szinten játszottam Magyarpolányba. Nekik is sokat köszönhetek mivel mégis csak ott kezdtem, és ott lettem egyre és egyre jobb.

Szente Bálint

Mit vársz saját magadtól a az őszi szezonban?

Domonkos: Az őszi szezonban remélem, hogy a folyamatosan edzés mellet fejlődni fogok én is, és tudom segíteni a csapatom a játékommal, remélem minden jól fog alakulni, és nem fogok megsérülni.

Bálint: Sokkal többet várok magamtól, mint előző szezonban, sokkal több odafigyelést, fókuszálást és erőt szeretnék belevinni a játékomba, amivel a csapatot segíthetem. Az előző szezonom elég gyengén sikerült amiért haragszom is magamra, most azon leszek, hogy minden más legyen.

Az új jelentkezőket szeretettel várjuk sikerorientált és jó szellemiségű U19-es csapatunkba. Gyertek bátran. Hajrá Fót!!!

Elérhetőség: Kapitány Zoltán +36 20 932 0655