Interjú Szkala Sándorral

2022.08.01.
Írta: Fót SE

Mesélnél kérlek magadról egy pár mondatban, hogy jobban megismerjünk?

Szkala Sándor vagyok a Fót Sportegyesület alelnöke és a Labdarúgó Szakosztály vezetője. Tősgyökeres fóti lakos vagyok és gyermekkorom óta „ezer szállal” kötődtem és kötődőm a mai napig is a klubhoz. Budapesten a még akkori Vasas Izzóban kezdtem 9-10 éves koromban „hivatalosan” futballozni a kisalagi Gerényi Józsi bácsi kezei alatt, akkor ő volt ott a korosztályos tréner. Volt egy kis kitérő a Vasasnál is néhány hónap erejéig, de mivel szüleim nem tudták nekem biztosítani az utaztatást, Fóton (Kislagon) folytattam tovább az akkor megalakult és Heinczel Lajos tanár úr által vezényelt serdülő csapatban.Igen szép sikereket értünk el a Tanár úr irányításával és hamarosan be is válogattak minket Gali Sanyival a Pest Megyei Serdülő, majd 2-3 évvel később a korosztályos ifi válogatottba is. Később Kőrösi Sanyi bácsi irányítása alatt rúgtam a labdát a Fót Se ifi csapataiban és gólkirály is voltam a bajnokságban.17 évesen kerültem fel a Megye I-es csapatba, akikkel hamarosan 2. helyezést értünk el. Majd jött a katonaság, néhány év külföldi munka. 1997-ben tértem ismét vissza Fótra és itt is fejeztem be az „aktív” focit a NB III-ban. Egyesületünk névadója Balogh Sanyi bácsi irányította akkor a klubbot.

Akik ismernek, azok tudják, hogy a labdarúgás tekintetében „ezeréves” a kötődésed a FÓT SE-hez. Jelenleg is aktívan sportolsz?

Igen, az Öregfiúk csapat aktív tagja vagyok.2020-ban Kapitány Zoltán elnökünk felkérésére vállaltam el a futball szakosztály irányítását. Ezen kívül mint a klub egyik alelnöke az üzemeltetés, illetve az infrastrukturális fejlesztések felügyelete a feladatom.

Hol tart jelenleg a klub, gondolok itt elsősorban az infrastruktúrára?

Fejlesztések terén nagyon sikeresnek mondható az elmúlt 2 év. Azon kívül, hogy a rég megálmodott Városi Sportcsarnok is elkészült, épült még pályázat útján egy műfüves nagypálya is. Sikerült a TAO pályázatok útján 2db 9 személyes új Ford csapatszállító buszt is beszereznünk. A Pest-Megyei Önkormányzat segítségével 20 Millió Ft-ot nyert az egyesület a fő öltöző épület tetőszerkezetének cseréjére, amihez Fót Városa további forrásokat biztosított. A munkálatok 2023-ban kezdődnek.Valamint szintén pályázat útján több mint 4,6 Millió Ft-ot nyertünk kerítés felújításra, építésre. A Gyermekváros felőli kerítésünk az idők folyamán szinte teljesen tönkrement, így a sporttelep területe sajnos tiszta átjáróház, ezt szeretnénk ezzel a kerítés felújítással megváltoztatni.

Milyen támogatásokra számíthat az egyesület?

Köszönhetően Fót város vezetésének az FSE jelentős támogatást kap a sportélet finanszírozására. Tagdíj bevételeink szépen emelkednek, hiszen több mint 130 utánpótlás játékosunk van már, és a felnőtt, illetve az öregfiúk csapatok is fizetnek tagdíjat. A bevételünk növekedését a műfüves kispályánk bérbeadása elősegíti.

Jelenleg hány igazolt játékosa van a klubnak és ők általában honnan érkeznek?

Örvendetes, hogy a játékosaink 95%-a fóti lakos, itt jár iskolába, itt lakik. A Megye III. osztályba idén feljutott csapatunk szintén a fóti fiatalokra épül, akik itt a klubnál nőttek fel, pallérozódtak.

Az egyesület hagyományosan fontosnak tartja az utánpótlás nevelését, a korosztályos együttesek ehhez rendelkezésre állnak?

Nagyon komolyan vesszük és támogatjuk az utánpótlás nevelést! Minden korosztályunkkal az U7-től az U19-ig szakképzett utánpótlás edző foglalkozik. A felnőtt csapattal együtt az U13-as csapatunk is megszerezte a bajnoki címet. A Bozsikos korosztályaink szintén kiválóan teljesítenek köszönhetően az edzők lelkiismeretes munkájának. Az ősszel kezdődő bajnoki szezonban már 4db U7-es, 4 db U9-es és 2 db U11-es csapatot indítunk a Bozsik Programban.Várjuk, illetve visszavárjuk a fóti futballt kedvelő gyerkőcöket csapatainkba!

Mennyiben építhettek az utánpótlásra?

Egyre több saját nevelésű játékosunk mutatkozhatott be a felnőttek között.

Milyen karrierút lehetséges egy nálatok futballozó gyerekek számára?

Kapcsolatban állunk budapesti nagy klubokkal, és az a célunk, hogy a tehetséges gyerekek, akik nálunk kezdték a „szakmát” ne álljanak meg ezen a szinten, hanem lépjenek feljebb a NB-s csapatokhoz. Két tehetséges U16-os játékosunkat a múlt évben már sikerült is magasabb osztályú csapatokhoz irányítani.

Az előző bajnoki év eredménye alapján az új szezonra a különböző korosztályú csapatoknál milyen célt tűzött ki a sportkör vezetése?

Felnőtt csapatunk edzőjéből és játékosaiból a bajnoki cím megszerzése után sem veszett ki a motiváció. Sőt, feltett szándékuk a Megye III-as bajnokság 2022/23-as szezonjának azonnali megnyerése! Nem tervezünk nagy változtatást a keretben, 2-3 új játékos érkezik csak. Úgy érezzük, hogy a felsőbb osztályban a  jó szereplés feltételei így is biztosítottak.

Mikor kezdik meg a felkészülést és várható-e játékosmozgás a felnőtt keretben?

Ehhez a felnőtt keret már július végén elkezdi a felkészülést, indulunk a Pest Megyei Kupában is. Tehát már augusztus elején lesznek tétmeccsek. A bajnokság pedig augusztus végén kezdődik.

Milyen célok fogalmazódnak meg a klub jövőjét illetően?

A jövő még csak most körvonalazódik. Hiszen az egyesület tevékenysége nem csak a futballról szól. Már több mint 15 szakosztállyal rendelkezünk és szépen gyarapszik a taglétszám is, minden fóti sportszerető örömére. De ezt majd egy másik alkalommal!

Várunk minden sportot szerető vagy kipróbálni vágyó gyermeket, és felnőttet, a szakosztályainkba!

Elérhetőség: Kapitány Zoltán +36 20 932 0655

Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva