Kempo – új szakosztály az FSE-nél

2022.07.18.
Írta: Fót SE

A Kempo egy több száz éves múlttal rendelkező, folyamatosan fejlődő, nagy hatékonyságú önvédelmi rendszer. Egyedülállóan tartalmazza azokat a technikákat, amelyeket a kung-fu, a ju-jitsu, a thai-boksz, judo és a karate is használ. Magasságtól, súlytól, alkattól és nemtől függően más-más megoldásokat ajánlatos gyakorolni, fejleszteni. Így jellemző, hogy a Kempo mindenki számára az általa elsajátítható és igényelt szinten gyakorolható. Olyan stílus, amely kreativitást igényel, fejleszti a mozgáskoordinációt és gondolkozni tanít.

Kempo iskolák lehetnek tradicionális (kínai, japán), vagy modern stílusúak. Némely iskolában a technikák gyakorlása a cél és nincs küzdelem. Vannak ahol kötött soros küzdelmek vannak. A kínai irányzatok a rugalmasabb technikákból, míg a japán/ okinawai irányzatok a karate és a jitsu elemeikkel, a direkt megoldásokból építkeznek. A modern irányzatok a kornak, területnek jellemző technikai fortélyokat alkalmazzák elhagyva a tradicionális rituálékat, formákat. A Kempo, a külső-kemény iskolák jelenkori megtestesítője. Technikáinak 95%-a nem alkalmazható versenyeken. Helyzetmegoldásai finomtól a kemény és hatékony technikákig terjednek. Alapelvünk: kerüld el a konfliktust, de ha rád talál tudd, hogyan kell megoldani.

Önvédelmi rendszere több, egymásra épülő lépcsőből áll:

Első fázis (lépcső) a lebeszélés, kitérés, szabadulás,
Második fázis(lépcső) a dobásos, feszítéses technikák alkalmazása,
Harmadik fázis(lépcső) a teljes technikai skála alkalmazása az ellenfél legyőzésére (ütések, rúgások, feszítések, dobások, törések).

Az önvédelem fokozatai egymásra épülnek, minden egyes technika a következő technika előkészítése. Azt, hogy az adott szituációban meddig kell elmenni, a helyzet, és a támadás határozza meg. A Kempo talán a legveszélyesebb harcművészet. Hogy féken tartsuk az erejét, magunkat is fékeznünk kell. Edzenünk kell a szellemet és a lelket, akár a testet, hogy ki tudjon fejlődni a belső erő és egyensúly. Egy Kempo mester igazi harcművész, aki ura önmagának. A Kempot 1975-ben mutatták be Magyarországon. A Kemporól, mint önálló szervezetben működő küzdősportról Magyarországon 1985-től beszélhetünk. Ekkor vált ki a Kempo tagozat a Magyar Kick-Box Szövetségből, melynek 1980-tól volt tagja. Az 1996-os magyarországi Kempo tábor szétszakadását követően több kisebb nagyobb szervezet alakult és működött, illetve működik napjainkban is. Hanshi Lovász Gábor (8. dan) vezetésével új szervezet (Hun Kempo Kai) alakult.

Az edzések időpontjával, helyszínével kapcsolatban további információval jelentkezünk.

Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva