Röplabda edzések Fóton, interjú Szalai Gabriella edzővel

2022.06.07.
Írta: Fót SE

A röplabda technikailag alighanem a legnehezebb labdasport, hiszen a játék addig tart, amíg a labda a levegőben van, amint földet ér, vége a menetnek. Számos képességet fejleszt, többek közt a szem-kéz koordinációt, önuralmat, álló és koncentrációs képességet is. Intelligens csapatmunkára tanít, hobbiszinten, szabadidős tevékenységként is űzhető.

Mesélj kérlek magadról néhány szóban! Mit lehet tudni rólad?

Szalai Gabriella vagyok, 32 éves. Budapesten egy általános iskolában dolgozom testnevelő tanárként. Emellett röplabda edzőként tevékenykedem Fóton, mely ebben a tanévben indult el szeptemberben. Több mint 10 évig röplabdáztam. Korábban edzősködtem más egyesületeknél is. Minden sportágat kedvelek, de érthető módon a röplabda áll a legközelebb a szívemhez.

Milyen szerepet tölt be az életedben a röplabda, és maga a sport?

Egész kis korom óta része az életemnek a röplabda. Remek edzőim és testnevelőim voltak, akik megszeretették velem a sportágat. A sport és a röplabda végig kísérte az életem, általános iskolától egészen az egyetem végéig. Nagyon sok dologra megtanított a sport. A sport ” jó mester”, mert megtanít az alázatra, kitartásra, rendre, önfegyelemre, együttműködésre a társaimmal, becsülettel győzni és emelt fővel veszíteni. Ezután sajnos sérülések miatt az aktív sportot fel kellett adnom. Ezután választottam az edzősködést.

Hol végezted a tanulmányaidat?

Az általános iskolában és gimnáziumban is sport osztályba jártam. A felsőfokú tanulmányaimat a Nyíregyházi Egyetemen és a Testnevelési Egyetemen végeztem. A végzettségem általános iskolai testnevelő és földrajztanár. Emellett elvégeztem a röplabda edzői és egy személyi edző képzést is. Sosem baj, ha valaki több lábon áll, a tanítványaimnak is ezt szoktam javasolni.

Hogyan vált számodra az edzői lét hivatássá?

Korábban is említettem már, hogy az egész életemet végig kísért a sport, emiatt döntöttem úgy, hogy testnevelőként és edzőként szeretnék dolgozni. Emellett szerepet játszottak ezekben a döntéseimben az edzőim és a testnevelőim, akik mindent megtanítottak nekem, és remek példát mutattak. Olyanná szerettem volna válni mint ők, és továbbadni amit tőlük tanultam. Megszerettetni a sportot, röplabdát a gyerekekkel, fejleszteni őket, hogy örömet találjanak a sportban és le tudják vezetni a feszültségeiket a sport által.

Milyen korosztály számára tartasz edzéseket? Jelenleg hány csapattal dolgoztok együtt?

Edzőként számos iskolai diákolimpián vettünk már részt korábbi csapataimmal, szép eredményekkel sikerült zárnunk. Az egyesületnél ebben a tanévben szeptembertől kezdtem dolgozni. Heti négy alkalommal tartok edzéseket Fóton. Hétfőn és szerdán a Fóti Ökumenikus Általános iskolában, kedden és pénteken a Fáy András általános iskolában dolgozom a gyerekekkel. Jelenleg több korosztállyal is dolgozom. Egészen a piciktől (első osztály) a hetedik, nyolcadikosokig. U10, U11, U12 korosztály. Így két csapattal tudok dolgozni.

Hogyan sikerült megoldanotok az edzéseket a Covid által okozott időszakban? Milyen kellemetlenséget okozott ez nektek?

A covid alatt nem volt egyszerű megoldani az edzéseket. Azokban az iskolába, ahol beengedtek és engedték, hogy dolgozzunk, ott az iskola és a covid miatt előírt szabályok betartása mellett tudtunk dolgozni.( szerek fertőtlenítése, lázmérés). Ami nehézséget okozott ebben az időszakban, hogy számos gyermek kiesett az edzésekről különböző okok miatt, illetve nyilván a szigorúbb szabályok is nehezítették a munkánkat, de szerencsére túl vagyunk rajta, a létszám az edzéseken újra növekszik.

Mik a terveid a jövőre tekintve a csapataiddal?

Az idén még versenyeken nem indultunk, de természetesen a jövő évben, és a jövőben tervben van számos versenyen elindulni a csapatokkal, hisz többet között ezért is végezzük, azt a sok munkát a gyerekekkel, hogy végre ne csak edzés körülmények között játszhassanak, hanem verseny szituációban is. Nagyon szeretnék már a gyerekek magukat kipróbálni versenyeken, amik segítik őket abban, hogy rutint szerezzenek.

Mit üzennél azoknak, akik még hezitálnak, hogy csatlakozzanak-e?

Az edzéseim nyitottak, szeretettel várunk bármilyen korú gyermeket az edzésekre. Meg lehet az edzéseket nézni, ha nem biztosak abban, hogy a röplabdát szeretnék választani sportnak, de csak javasolni tudom. Ha szeretnék, hogy a gyermekük egy kellemes légkörhöz, jó társasághoz, csapathoz csatlakozzon, jól érezze magát, mozogjon, fejlődjőn, akkor válasszák a Fót Sportegyesület röplabda szakosztályát.

Várunk mindenkit sok szeretettel, ha bármilyen kérdésük adódik, forduljanak hozzám bizalommal.

Elérhetőségeim:

Szalai Gabriella

szalaigabika8914@gmail.com

+36 30 293 5992

Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva