Interjú Kárpáti Györggyel,Takács Barnabással és Szász Kristóffal

2021.06.11.
Írta: Fót SE

Első körben az U15 utánpótlás csapatának edzőjével, Kárpáti Györggyel beszélgettünk. György négyunokás boldog nagypapa. Fiának két gyönyörű kislánya van, Lujza, és Dóra. Lujzi igazi magyarként, lóra termett, ügyesen lovagol. Lányánál két csodálatos kisfiú született, Barnabás, és Iván. Barnus igazolt labdarúgó, nagyon tehetséges Ivánka 1 éves létére, nemcsak jár, de már vezeti a labdát! Feleségével most ünnepelték 40. házassági évfordulónkat.

Megtenné, hogy elöljáróban az olvasók kedvéért egy kicsit bemutatná a labdarúgói pályafutását?

A Vasas, és a Ferencváros serdülő csapataiban sportoltam. Ifjúsági, és felnőtt játékosként Budapest amatőr egyesületeiben fociztam (Külker SC, Főnix AFC). Öregfiúként is minden hétvégén kispályáztunk a barátokkal.

Hogyan találtak egymásra a Fót SE-vel?

Gujdár Sándor a Fót felnőtt csapatát irányította, amikor 2013-ban elhívott az U12-es fiatalokhoz. Később átvettem az ifjúsági (U18) gárdát is. Féltem, hogy térdprotézis műtétem (2017), a labdarúgás aktív részvételének végét jelenti. Örök hála orvosaimnak szakértelmükért, és a Nagy családnak, akik tavaly visszahívtak az U15-ös korosztályhoz.

Tudta, hogy mivel fog járni ez a szerepkör?

A tinédzser kor szélsőségeinek kezelése, emberileg is, szakmailag is, nagyon komoly kihívás. Mosolyogva összekacsintunk a szülőkkel.

Mennyi idejét veszi igénybe ez a munka, és hogyan tudja összeegyeztetni az egyéb napi szintű feladataival?

A nyugodt családi háttér, és sportbarát munkatársaim biztosítják számomra az időt, hogy hódolhassak a labdarúgás művészete előtt.

Hosszabb távra tervez a fóti utánpótlás munkát​ tekintve?

A Kapitány Zoltán vezette egyesület, és a Szkala Sándor által irányított labdarúgó szakosztály, minőségi garanciát jelent. Szeretnék sokáig fontos láncszeme maradni ennek a dinamikus fejlődésnek, amit Fóton tapasztalunk.

Milyen tervek és célok vannak a 2021/2022-es évadra​ vonatkozóan?

A pandémia ellenére, sikerült a rövidtávú célnak megfelelni, egy szétesett korosztályt, 20 igazolt sportolóra bővíteni. A társaság fele Zénó bánál pallérozódott, a másik fele most kezdte a labdarúgást. A csapat zömében van alázat a játék iránt, megadják a tiszteletet környezetüknek, és szorgalmasak, amit a 90 százalékos edzés látogatottság jelez. Így a reális hosszú távú cél, a középmezőny.

Korábban edzősködött Fóton kívül máshol is?

Amatőr egyesületek alkalmazásában, edzői karrieremben minden korosztály szerepelt már, az óvodásoktól kezdve, egészen a női szakág toborzásáig. Az öt bajnoki cím, és a két feljutást jelentő ezüstérem, büszkeséggel tölt el. Az egyik kedvenc szezonom 20 évvel ezelőttről, ahol Mikulka Gyulával (most a Fót felnőtt csapatkapitánya), és a fiammal együtt ünnepeltük bajnok ifi csapatunkat.

Kik azok akik leginkább hatottak a fejlődésére?

Középiskolám (Könyves Kálmán Gimnázium) pedagógusaira, a Testnevelési Egyetem tanáraira, példaképként felnézek. Volt edzőimnek köszönhetem, hogy egészségesen élhetek teljes életet. A labdarúgás speciális rejtelmeit, Gujdár Sándor (25-szörös magyar válogatott kapus), Váczi Zoltán (válogatott csatár), Grezner Mihály (női NBI-es csapat edzője) barátaim osztották meg velem. Edzőnek lenni örök tanulási folyamatot jelent. A mai kor követelményeinek megfelelően, most sokat segít, Csáki István-Takács Mihály könyve, Labdarúgás és tudomány címmel.

Hogyan zajlik a mindennapos munka a Fót Se-nél?

Hat hetes felkészülési cikluson belül, heti három, másfél órás edzést tervezünk. Kedden játékosan állóképességet fejlesztünk, csütörtökön technikásan taktikázunk. Szerdánként kis létszámban, egyéni, posztonkénti fejlesztés történik, a kapusoknál Tüzkő József segítségével. A hétvégéket mérkőzésekkel dúsítjuk, mert onnan lehet nélkülözhetetlen tapasztalatot szerezni.

Az interjúnkat két tehetséges, fiatal labdarúgóval folytatjuk Takács Barnabással és Szász Kristóffal. Mindketten több mint 7 éve erősítik a Fót SE labdarúgó szakosztályát, az U15-ös korosztályt.

Szász Kristóf és Takács Barnabás

Mióta sportoltok a Fót Se Labdarúgó szakosztályában?

Kristóf: 2013 óta focizom a csapatnál. Elsős koromban kezdtem el focizni egy akkori osztálytársam invitálására. Gáspár Zénó foci edzése alatt. Azóta is örülök, hogy ezt a sportot űzőm.

Barnabás: Úgy emlékszem, olyan 8 éves koromban kezdtem lejárni Zénóbá-hoz.

Mit szerettek legjobban az edzéseken?

Kristóf: Amikor az egész csapat egyszerre tanulja a posztjait és arra való ráhangolódását.A lekészített passzokból való kapura rúgást. A sok edzés és gyakorlás növeli a csapat meccsek előtti önbizalmát és elszántságát. Gyuri bácsi kitartó és kiváló szakmai irányítása alatt sokat fejlődik a csapat és egyre sikeresebbé válhatunk.

Barnabás: Mivel nagy szerepet játszik az életemben a mozgás, minden edzést nagy kedvvel, motiváltan kezdem. Az edzőm: Kárpáti Gyuribá hozzáállása és kitartó munkája, ami igazán tetszik.

Hogyan értékelitek az edzésmunkát?

Kristóf: Sokat gyakoroljuk a posztonként való elhelyezkedést és ez nagyon sokat segít a csapat jövőjén. Gyuri bácsi napról-napra új feladatokkal áll elő, ami elősegíti a csapat meccseken való részvételét és eredményességét. Ebben a csapatban együtt nyerünk, együtt veszítünk, bármilyen helyzetben bíztatjuk egymást.

Barnabás: Az edzéssel nincs baj, az én meglátásom szerint a játékosok döntő többségének nagyobb odafigyeléssel kéne végezni a feladatokat.

Hogyan értékelitek az edzőtök munkáját?

Kristóf:Gyuri bácsi mindent megtesz annak érdekében, hogy a legjobbat hozza ki a csapatból. Jó meglátásaival, határozottságával ütőképes csapatot hozott létre, illetve még hozhat létre a jövőben. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen nagy szívvel, odaadással és magas szakmai képzettségével ő a csapatunk támasza.

Barnabás: Az edzőm a lehető legtöbbet tesz mindenkiért, hogy mindenki a maximumot adja ki magából.

Melyik iskolába jártok?

Kristóf: Fóti Fáy András Általános Iskola

Barnabás: A Garay János Általános Iskolába járok.

Hogy fér össze a tanulás a sporttal?

Kristóf: Általában az iskolát fél háromkor fejezem be, hazaérve megebédelek, megcsinálom a házi feladataimat, illetve készülök a másnapi órákra. Ha ezekkel végeztem, biciklivel indulok az edzésre az egyik legjobb barátommal, Asztalos Ádámmal.Ha befejeztem az edzést és még maradt tanulni valóm, akkor pótolom azokat.

Szász Kristóf

Barnabás: Én személy szerint este jobban tudok tanulni, így álltalában edzések után tanulok.

Szoktatok-e az edzéseken kívül is gyakorolni?

Kristóf: Hét közben mindennap lent vagyok a pályán a barátommal. Időjárástól függetlenül mindig szakítok legalább két órát a focira. A foci az életem részévé vált.

Barnabás: Igen, Mióta nem lehet gyakorolni a pályán így kénytelen vagyok a kertünkben focizni.

Milyen felszerelésnek, létesítménynek örülnétek a legjobban?

Kristóf: Ebben az egyesületben számomra minden feltétel biztosítva van.

Barnabás: Jó ötletnek tartanám egy nagy műfüves pálya megépítését hasonlóan Mogyoródihoz

Van-e testvéretek? Ő is sportol?

Kristóf: Három kisebb testvérem van. A 12 éves Ákos a krav maga nevű sportot űzi. A 10 éves Dávid lovagolni jár. A 7 éves húgom táncol.

Barnabás: Van egy bátyám, ő már óvodás korában kezdte a focit, de sajnos hamar abbahagyta.

Ki a kedvenc sportolótok, példaképetek?

Kristóf: Manuel Neuer világhírű kapus, aki a Bayern München csapatában játszik.

Barnabás: A Barcelonát erősítő középpályás Frenkie De Jong.

Szerintetek mi a legfontosabb feltétel, hogy sikeres sportoló válhasson belőletek?

Kristóf: Alázat, tisztelet a csapattársaim, ellenfeleim és az edző iránt. A kitartás és a sokévi munka meghozza gyümölcsét. És persze egy jó edző, amilyen nekünk is van.

Barnabás: Egyértelműen a kitartás és a szorgalmas munka és hogy soha ne veszítsem el a kedvemet a sporttól, ha esetleg egy mérkőzés nem úgy sikerül ahogy én azt akarom.

A Fót sportegyesület tudna-e többet tenni azért, hogy megvalósítsátok a terveiteket?

Kristóf: Előreláthatólag nincs olyan ambícióm, ami arról szólna, hogy akár világhírű focista is lehessek. A 8 évem alatt nagyon sokat fejlődött az egyesület mindenféle téren. Mindent megtettek annak érdekében, hogy jó eredményeket érhessek el.

Barnabás: Színvonalas edzői munka fenntartása több fiatal tehetség leigazolásával, kinevelésével

Köszönjük a válaszokat. Szuper nyarat kívánunk Nektek!

Várunk minden sportot szerető vagy kipróbálni vágyó gyermeket, és felnőttet a szakosztályainkba.

Elérhetőség: Kapitány Zoltán +36 20 932 0655

 

Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva