Az egyesületünk új szakosztálya:BMX

2021.05.11.
Írta: Király Katalin

A BMX sport világszerte egyre népszerűbb, ma már sokan használják sporteszközként a kétkerekűt. A BMX Cross sportág a legtöbb újkori sportágakhoz hasonlón az Egyesült Államokból származik, ahol azzal a céllal hozták létre, hogy azok a tehetséges fiatalok, akik nem rendelkeztek megfelelő anyagi háttérrel a motorkrosszozáshoz, egy könnyen kezelhető, fordulékony kerékpárral művelhessék azt, amit motokrosszos társaik. Ebből származtatható a BMX név is, melynek első betűje a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelöli. Az edzéseken nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is fejlődnek a gyerekek. Kreatív, veszélyes és stílusos sport, tele egyéniségekkel.

Kővári Bencét, a BMX szakosztály edzőjét az edzésekről, és a hosszú távú céljaikról kérdeztük.

Mi a legjobb része az edzéseknek?

Erre nagyon nehéz válaszolni, mivel az egész edzés jó hangulatban telik, és izgalmakkal teli. Talán a legjobb része, mikor valakinek sikerül egy új trükköt, mozdulatot beadnia, és a többiek vele együtt örülnek. Jó érzés látni a srácokat együtt.

Mik a hosszú távú célkitűzései a csapatnak?

Mivel ez egy egyéni sport, itt inkább a srácokkal érdemes beszélgetni erről a kérdésről. Csapatként a célunk az, hogy minél több tehetséges fiatal BMX-ese legyen Fótnak, amiből nincs hiány. De a főcél hogy szeressék amit csinálnak, és élvezettel jöjjenek le edzésre, vagy akárcsak a barátaikkal biciklizni.

Milyen felszerelésnek, létesítménynek örülnél a legjobban?

Felszerelésben nincs hiányunk, nagyon jó háttérrel rendelkezünk ilyen szempontból. Innen is nagyon szépen köszönjük, mindannak aki miatt létrejöhetett az „FSE BMX KIDS” csapat Hogy milyen létesítménynek örülnék a legjobban? Egy olyan skateparknak, ahol megtalálható minden olyan „elem” amire szüksége van a fiúknak edzés céljából. A fiúk oda vannak a szivacsgödrökért, talán egy szivacsgödör lenne a legideálisabb elem a csapatnak.

A Fót Sportegyesület tudna-e többet tenni azért, hogy megvalósítsd a terveid?

Mint említettem, minden támogatást megkapunk, mint bicikli tekintetben, mint edzés kellékekben. Nevetve hozzáfűzném, hogy egy fedett BMX pálya sokat hozzátenne a csapat terveihez.

Ernyes István, becenevén Picce, elsők között volt, aki kipróbálta ezt a sportágat, és azóta is oszlopos tagja a csapatnak. Vele is készítettünk egy rövid interjút, ami által bepillantást nyerhetünk az edzéseik mindennapjaiba.

Mióta sportolsz a Fót Se BMX szakosztályában?

2020 szeptember óta sportolok ennél a szakosztálynál.

Mit szeretsz legjobban az edzéseken?

A bemelegítést és a nyújtást nem annyira szeretem. A legjobb az amikor bicózunk, és sikerül egy új trükköt megcsinálni. Vagy amikor a pumpa pályán egymás után bicajozunk vonatban.

Hogyan értékeled az edzésmunkát?

Eléggé elfáradok az edzések végére. A koordinációs feladatok nem mindig sikerülnek jól, de vicces ahogy ügyetlenkedünk és sokat nevetünk egymáson. Az edzőm mindig azt mondja hogy a mozgáskoordináció nagyon fontos, hogy a trükköket meg tudjuk csinálni.Az ugrásoknál viszont mindenki nagyon figyel és szurkolunk egymásnak és bíztatjuk egymást hogy ügyes legyen.

Ki az edződ?

Kővári Bence

Hogyan értékeled az edződ munkáját?

Nagyon szeretem az edzőm. Szerintem jó barátok is vagyunk. Az edzések soha nem unalmasak, mindig van valamilyen újdonság, és az is szuper, amikor az edzőm egy új trükköt mutat. Ha nem megy, egy trükk az edzőm mindig elmagyarázza, megmutatja, hogy miként is kell csinálni. Például: hogyan tartsam a lábam vagy a törzsem és utána már sikerül a trükköt megcsinálni.

Melyik iskolába jársz?

Fóti Garay János Általános Iskola 3. osztályába járok jelenleg.

Hogy fér össze a tanulás a sporttal?

Amikor hazajövök, a suliból gyorsan megcsinálom a leckémet, hogy mehessek BMX-ezni.

Szoktál-e az edzéseken kívül is gyakorolni?

Igen, minden nap gyakorolok pluszban.

Milyen felszerelésnek, létesítménynek örülnél a legjobban?

Nagyon jó lenne egy fedett skate park magas indítókkal, és szivacsos érkezőkkel, hogy télen is tudjunk gyakorolni.

Mi a kedvenc ételed?

Pizza

Van-e testvéred? Ő is sportol?

A húgom ritmikus gimnasztikázik, a nővérem lovagol és karatézik.

Ki a kedvenc sportolód, példaképed?

Az edzőm Kővári Bence, Szabó Konrád és Logan Martin.

Szerinted mi a legfontosabb feltétel, hogy sikeres sportoló lehess?

Sok-sok edzés és gyakorlás.

A Fót sportegyesület tudna-e többet tenni azért, hogy megvalósítsd a terveid?

Nagyon jó lenne egy fedett skate park magas indítókkal és szivacsos érkezőkkel hogy télen is tudjunk gyakorolni.

Várunk minden sportot szerető vagy kipróbálni vágyó gyermeket, és felnőttet a szakosztályainkba.

Elérhetőség: Kapitány Zoltán +36 20 932 0655