Kézilabda szakosztály fiatal tagjaival készült a következő interjúnk

2021.04.29.
Írta: Fót SE

 

Az egyik legösszetettebb sportág. A jelentős állóképesség, a labdaügyesség és a gyors gondolkodás is elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Sőt, több példa van arra, hogy valaki elkezdte, aztán abbahagyta, és más sportágban lett sikeres. Az atlétika és az úszás mellett a kézilabda az a sportág, amely nagyon sok mindent fejleszt. Ezen kívül pedig csapatsport, nagyon sok személyiség van jelen egyszerre a pályán, dinamikus a játék, roppant gyorsan történnek az események, ezt pedig imádja a közönség is. Fontos, hogy a sportban – ugyanúgy, mint az élet minden területén – meg kell tanulni közösségben élni. Ha nem is lesz valakiből profi, a kézilabdából nagyon sokat tud tanulni a következő, felnőtt életszakaszára. Ugyanis a legtöbb munkahelyen közösségben kell dolgozni, együtt kell működni másokkal azért, hogy ne legyen zökkenőkkel teli az élet. A sikeres pályafutáshoz feltétlenül szükség van óriási kitartásra. Nem lehet mindenkiből világbajnok, de sok példa van arra, hogy valaki hatalmas akaraterővel magas szintre el tudott jutni. Talán még lényegesebb az előbbieknél, hogy szeretni kell a sportágat. Ahogy az élet bármelyik területén, itt is csak akkor lehet eredményeket elérni, ha szereted, amit csinálsz.

Hajnal Leventét (14 éves), Bakanek Bártfai Áront (13 éves), és Büte Marcellt (10 éves) kérdeztük az edzéseikről, mindennapjaikról.

Mit szerettek legjobban az edzéseken?

Levente: Azt szeretem a legjobban, hogy mindig tanulok valami újat és folyamatosan fejlődni tudok sportolóként és emberileg is. És persze a csapattal együtt töltött időt is nagyon szeretem.

Áron: Az edzőt, a társaságot,a sportág gyakorlását,amikor meccsezünk.

Marcell: Minden edzés 5 csillagos. Krisztián minden edzést nagyon jól felépít, úgy izzadunk meg az edzés végére, hogy közben sokat játszunk is. Észre sem veszem, hogy már az edzés a végéhez közeledik. Egyre többször van edzőmeccsünk is, amit már nagyon vártam.

Ki az edzőtök?

Jakab Krisztán

Hogyan értékelitek az edzőtök munkáját?

Levente: Krisztián edzéseiben azt szeretem a legjobban, hogy a kemény munka ellenére nagy figyelmet fordít arra, hogy jól is érezzük magunkat. Nemcsak szakmailag, hanem emberileg is folyamatosan fejleszt minket, hogy a későbbiekben ne csak a sportban, hanem az életben is meg tudjuk állni a helyünket. Nagyon jó fej, mindig nevetünk, miatta szerettem bele igazán a kézilabdába.

Áron: Szigorú, de megértő,jól tud magyarázni,megértem a feladatokat,így sikeresen végre tudom hajtani. Nagyon jól megtalálja a hangot velünk, gyerekekkel, viszont a munkát megköveteli. Mindent megtesz értünk, visz tornákra minket.

Marcell: Krisztián a legjobb edző a világon. Már óvodás korom óta hozzá járok, nem is tudom elképzelni, hogy más legyen az edzőm. Mindig nagyon kedves velünk, de, ha butaságot csinálunk, akkor kemény is tud lenni. Múltkor még biciklizni is elvitt bennünket, nyáron pedig táborokat is szervez. Szerintem igazi, jó csapatot tud összerakni.

Bakanek Bártfai Áron

Szoktatok az edzéseken kívül is gyakorolni?

Levente: Igen, természetesen szoktam, hiszen ahhoz, hogy az ember megfelelően tudjon fejlődni, nem elég az edzéseken elvégzett munka, hanem mindenképpen szükség van egyéni gyakorlásra is. Igyekszem minden nap erősítő gyakorlatokat végezni és ha időm engedi, általában futni és biciklizni is eljárok.

Marcell: Igen, van egy varázskapum, és arra szoktam lőni, de apával külön is szoktunk edzeni. Ki szokott találni köredzéseket, és azt csináljuk meg.

Melyik iskolába jártok?

Levente: Jelenleg még a Fóti Fáy András Általános Iskola 8. osztályos tanulója vagyok, a következő tanévet pedig egy sportgimnáziumban kezdem.

Áron: A budapesti Pannónia Német Nemzetiségi Általános Iskolába járok.

Marcell: Garay János Általános Iskola

Hogy fér össze a tanulás a sporttal?

Levente: Igyekszem megtalálni a megfelelő egyensúlyt a sport és a tanulás között, a suli után 1 órát mindig szánok a házi feladatokra és a tanulásra.

Áron: Nem zavarja a sport a tanulást, időben nem ütköznek. Van mikor fárasztó, de megéri.

Marcell: A sportolás feltölt, így az iskolában is jobban tudok figyelni. Nem is tudom elképzelni, hogy ne sportoljak, és csak az iskola legyen. Szeretek mozogni, és a csapattársakkal is jó találkozni rendszeresen.

Hajnal Levente

Milyen felszerelésnek, létesítménynek örülnétek a legjobban?

Levente: Egyéb kiegészítő eszközöknek, amelyek segítenek a fejlődésben és egy olyan kézilabda csarnoknak, ahol nemcsak megfelelő minőségű edzéseket, hanem mérkőzéseket, esetleg tornákat is lehetne rendezni.

Áron: Labda, cipő, mezek, és egy sportcsarnok, ahol fix időben,nagy teremben edzhetünk heti 4x.

Marcell: Jó lenne egy fóti sportcsarnok, ahol tarthatnánk az edzéseket, és szerintem még egy uszoda is szuper lenne.

Mik a kedvenc ételeitek?

Levente: Rengeteg ételt szeretek, de a hagymás rostélyos a kedvencem.

Áron: Pácolt csirkemell, krumplipürével, desszertnek pedig jöhet a mákos guba.

Vannak-e testvéreitek? Ők is sportolnak?

Levente: Igen, van egy öcsém és ő is az edzőmnél kézilabdázik.

Áron: Igen van egy bátyám, versenyszerűen már nem kézilabdázik, de játékvezetőként dolgozik.

Büte Marcell

Szerintetek mi a legfontosabb feltétel, hogy sikeres sportoló lehess?

Levente: Szerintem az, hogy mennyire vagy elszánt és kitartó, mert tehetséged lehet, de ha nem teszed bele a megfelelő energiát, akkor sosem válik belőled sikeres sportoló.

Áron és Marcell: Alázatosnak, szorgalmasnak, és kitartónak kell lenni. Megfogadni az edző tanácsait, és sosem szabad feladni a kitűzött célt.

A Fót Sportegyesület tudna-e többet tenni azért, hogy megvalósítsátok a terveiteket?

Mindhárman úgy gondoljuk, hogy a kosárlabda csarnok megépülésével, és a tornák, versenyeztetés támogatásával közelebb kerülhetünk a céljainkhoz.

Jakab Krisztián jelenleg 1-8 osztályos korosztállyal foglalkozik, lányokkal és fiúkkal egyaránt.

Heti 3 és 4 edzést tart, korosztályokra leosztva. Pillanatnyilag a Kisalagi Kézilabda pályán zajlanak az edzések.

Ahogy rendeződik ez a pandémiás helyzet, tervben van, hogy szeptembertől a Fóti  Garay János Általános Iskolában is fog edzéseket tartani.

A táborokat a Fóti Fáy András Általános Iskolában szeretné nyáron megtartani.

Gőzerővel készül a táborokra és a tornákra, amik június 21-től kezdődnek: Napközi Kézi Tábor, Poszt Képző Tábor, Balatonszemes Edző Tábor, Sok Torna a Nyáron

A 2009-2010 és 2007-2008 fiúkkal járnak edző mérkőzésre is, a HORT Se ,BVSC,Veresegyháza VSK csapataival már megmérkőztek.

Krisztián célja az, hogy sok tornára eljussanak, mivel a mérkőzéssel tudnak a legtöbbet  fejlődni a gyerekekés nem utolsó sorban így tudnak tapasztalatot, barátságot szerezni,élményt ,közösséget építeni.

Sok sikert kívánunk Nektek a továbbiakban!

Várunk minden sportot szerető, vagy kipróbálni vágyó gyermeket, és felnőttet a szakosztályainkba.

Elérhetőség: Kapitány Zoltán +36 20 932 0655

 

Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva