TAO-pályázatokról Kapitány Zoltánnal beszélgettünk

2021.04.26.
Írta: Fót SE

A Fót SE az idei határidőig 3 sportágban adott be TAO-pályázatokat a szakági szövetségeknek a sportfejlesztési program keretében. A szövetségek 2-4-6 hónap alatt bírálják el a kérelmeket, melyeknek két része van: az infrastruktúrára és a beruházásra, illetve a működési költségre kért támogatás.
Kapitány Zoltán, a Fót SE elnöke elmondta, hogy a működési költség kérelmeket hamarabb bírálják el. Ebbe tartoznak a többi között az edzői fizetések, a táborozások, az utazások, a felszerelések költségei, illetve a bérleti díjak.

Az idei évben először 3 szakági szövetséghez adtak be pályázatot (korábban csak a labdarúgó szövetséghez adták be és évente nyertek 6-8 millió forintot). Tavaly a mostani vezetés első évében már 22 milliót kaptak, amiben benne volt egy 12,5 millió forintos 9 üléses mikrobusz is.
Az idei évben már a kosárlabda és a kézilabda szövetség is regisztrálta az egyesületet. Induló csapatként szakáganként maximum 6 millió forint működési költségre lehet pályázni, de ekkora összegre nem számítanak. Kosárlabda ügyben a Megyeri Tigrisek (ők adják a kosárlabdacsapathoz szükséges szakmai munkát) technikai vezetőjével, Dudás Józseffel egyeztettek.
Egy helyi csapathoz a gyerekek meglennének, sokan jelentkeztek a felhívásukra, de a tornatermek zárva vannak, így a járványhelyzet miatt nem tudnak nekik edzéseket tartani, mivel kültéri pályájuk nincsen. A tervek szerint a kosárlabdázó gyerekek szeptembertől már bajnoki rendszerben játszanak.
A TAO-pályázatban az edzői fizetés, a bérleti díj és a felszerelés költsége szerepel. Ez egy plusz bevétel a Fót SE-nek , amiből ki kell fizetni az edzőt, de így sok gyereknek (e sportág esetében 15-55 közötti létszámmal kalkulálnak) tudnak sportolási lehetőséget adni.
A kézilabdánál kicsit más a helyzet, ott már tavaly decemberben regisztráltak egy U10-es csapattal, akik szeptember óta edzettek, amíg lehetett. A kézilabdában 30-50 gyerekkel számolnak, itt januártól egy U14-es csapat is összeállt. Szeptembertől ebben a sportágban biztos el tudnak indulni a bajnokságban, a Jakab Kézisulival együttműködve.
Ez a két pályázat bevételt jelent az egyesületnek, amihez persze teljesíteniük is kell, amit a szakszövetségek ellenőriznek. Év végén el kell számolni a felhasználásról, sőt év közbeni ellenőrzések is vannak.
A labdarúgás pályázatát idén kettébontották. A működési költségek között itt is szerepelt az edzői fizetés, a pályabérlet, a felszerelés, az iskolai terembérlet, az utaztatás, a táboroztatás.
A beruházási kérelemnél a nagy élőfüves pályánál pályáztak led világításra, nettó 41,5 millió forint értékben. Az MLSZ-hez beadott tervben a világítás kapcsolható a félpályára vagy az egészre 350 lux-szal, ami “brutál jó” az elnök szerint. Azt még nem tudják, hogy elfogadják-e a pályázatukat, de Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója biztatta őket, hogy támogatja az ötletet.
A másik beruházási terv ennek a pályának az újbóli bekerítése. Jelenleg sok helyen hiányos és nagyon rossz állapotban van a kerítés, így sokan bejönnek és “használják”, vagy inkább rongálják a pályát. Nettó 4,5 millió forintra adtak be pályázatot ezzel kapcsolatban. Szintén beadtak pályázatot 2 darab 64 fős mobillelátóra, ezt már a tervezett műfüves pályához.
Erre a pályára Fót város önkormányzata az MLSZ Országos Pályaépítési (szintén TAO) Programja keretében adott be pályázatot, 140 millió forintra.
“A polgármester úrral közösen felvettük a kapcsolatot a környékbeli cégekkel, és ők már oda is adták a TAO-t az MLSZ-nek. Ennek keretében az MLSZ és az önkormányzat köt megállapodást (jelen esetben szakmai partner a Fót SE), melynek keretében területet az utóbbi biztosít. A pályázathoz tartozik az alapszintű világítás és a kapuk mögötti labdafogó háló, de például nincs benne a lelátó, a cserepad, a kerítés, a járda, és az oldalsó labdafogó háló. Ezekre a plusz, körülbelül 40 milliós költségekre szintén pályáznak az MLSZ-nél, hogy a jóváhagyott beruházás értékét növeljék ennyivel. Ha ez nem jön össze, akkor egyéb TAO-forrást próbálnak bevonni, hogy a minimális állapotot meg tudják valósítani.
Az önkormányzat már eddig is sokat segített, például általuk sikerült feltölteni a földet. A mostani tervek szerint az új, műfüves pálya június 30-ra készül el, a kivitelező átvette a munkaterületet. Az MLSZ-nek még jóvá kell hagynia egy minimális pályaméret-csökkenést, de ez nem probléma, még így is UEFA méretű lesz.
A második beszélgetésben a Fót SE terveiről kérdezzük Kapitány Zoltánt.
Forrás: fotinfo.hu
Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva