Megújult a Fóti Sportegyesület

2020.05.15.
Írta: Fót SE

Egy kis történelem – 1. rész

A „boldog békeidők” utolsó évében, 1913-ban alakult meg a Fóti Sport Egyesület, egyetlen szakosztállyal, a labdarúgóval.
Alapítói, támogatói, pártolói főleg Újpestre, az Egyesült Izzó Váci úti gyárába jártak dolgozni, valószínűleg e kötődés révén kapta az újpestiek lila-fehér színeit a fóti csapat is. A klubalapítás széles összefogás révén történt meg, de a kisiparosok, kereskedők, munkásemberek mellett főleg a helyi parasztság vette ki részét a csapat működtetéséből.

Az FSE „atyái” közül ki kell emelni Neuwirth János gombkészítő és a csapat számára labdákat készítő Pinvicska István bőrdíszműves nevét, akik vezetőségi szerepet is betöltöttek a tényleges elnök nélkül működő egyesület élén. Ugyancsak ott bábáskodtak a fóti labdarúgás megszületésénél Patakházi József és Puskás Mihály cipészmesterek, akik labdarúgó-cipőkkel és stopligombokkal látták el a futballistákat, de az alapítók közt szerepelt H. Madarász Lajos, Dudás István, Nagy Gyula, Dr. Lancz Kálmán, illetve Szeidler Lipót is.

A csapat első otthonául – 35 évig – a mostani nagytemető mögötti terület szolgált, a homokos-királydinnyés pályáról csak a második világháború utáni években költözött el a klub. Fontos szerepet töltöttek be az FSE kezdeti időszakában Fót vendéglátósai is: Dalmadi Győző, aki maga is a csapat tagja volt, saját vendéglőjét ajánlotta fel öltözőül és fürdőhelyül, a játékosok innen – a templomtér előtti kiszögellésen (a mai ’56-os emlékmű helyén) lévő üzletből – jártak ki a pályára, míg végül megépült a sporttelep melletti öltözőépület. Szintén a Fót SE szolgálatában állt Brandtner Béla a volt mozi helyén álló vendéglátóegységével, majd később
G. Elek József a vasúti felüljáró melletti, ma is Elek-kocsmaként emlegetett Sport Vendéglővel, ahol a csapat bankettjeit, mérkőzések utáni összejöveteleit tartották, valamint a klub megsegítésére szervezett jótékonysági esteket és amatőr színi előadásokat is rendeztek.

Az ellenfelek kapcsán a Fót SE ekkori szerepléséről annyi ismerhető, hogy a mai megyei szintnek megfelelő, vármegyén belül területi-járási beosztásokban vívták bajnoki küzdelmeiket. A hőskor futballistái közül az alapítók és támogatók némelyikén kívül fennmaradt e bő három évtizedes korszakból többek között Dudás Lajos, Haraszti István, Elek Sándor, Zanathy Jenő, Schrik István, Jakubecz József és Pleva István neve, akik jellemzően a kor teljesen amatőr körülményei között készültek, edző nélkül, önmagukat trenírozva. Az évszámokból kitűnik: a fóti labdarúgás fennállását mindkét világégés érintette, ám csapatunk mindaddig részt vett a bajnokságokban, amíg a sportéletet a harcok nem hátráltatták.

Folytatjuk…

Köszönet a tartalomért a fotise.gportal.hu oldalnak.

Fót Sportegyesülez 2020 © Minden jog fenntartva